Solarium Porissa – rusketus turvallisesti

Auringonvalon myötä iho päivettyy, tunnemme itsemme energisiksi sekä näytämme pirteämmiltä ja kauniimmilta. Etenkin talven tullen solarium piristää ja pitää päivetyksen yllä. Solariumissa voit ruskettua myös turvallisemmin kuin auringossa: säteilyn määrä ja aika on ennakoitavissa ja säädettävissä yksilöllisesti oman ihotyyppisi mukaan.

Piukat Paikat -salilla voit käyttää solariumlaitetta edullisesti vuoden ympäri. Tutustu hinnastoon!

 • Nauti auringonvalosta sateellakin
 • Piipahda solariumissa silloin, kun sinulle sopii
 • Hanki rajaton rusketus
 • Suojaa iho ennen aurinkolomaa – ja pidä rusketus reissun jälkeen
 • Talvella valo piristää ja lisää D-vitamiinin tuotantoa
 • Sopii yleishoitona rasvaiselle, ärtyneelle ja akneiholle
 • Rentouttaa, lämpö hivelee ihoasi ja stressi hellittää
 • Saat aimo annoksen energiaa ja uutta puhtia!
 • Solariumin ikäraja on lain mukaan 18 vuotta ja me noudatamme tätä lakia.

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja tietoa solariumista

Miten solariumiin tulee valmistautua?

 1. Tunnista oma ihotyyppisi, kysy tarvittaessa ammattilaiselta.
 2. Tarkista, ettet käytä valolle herkistäviä lääkkeitä.
 3. Varmista, ettei sinulle ole sairautta, joka on esteenä solariumin käytölle.
 4. Valitse hoitola, josta saat asiallista neuvontaa ja ohjeet ovat hyvin esillä.
 5. Aloita maltillisesti, noudata ihotyyppisi mukaisia aikarajoituksia.
 6. Suojaa silmäsi aina huolellisesti suojalaseilla.
 7. Solariumissa ei saa käyttää kosmetiikkaa, ainoastaan sitä varten kehitettyjä tuotesarjoja.
 8. Käytä runsaasti kosteusvoidetta solariumkäynnin jälkeen.
 9. Ei luonnonaurinkoa ja solariumia saman päivän aikana!
 10. Käytä solariumia kohtuullisesti myös vuositasolla, ihotyypistäsi riippuen.

Solariumiin ennen matkaa?

Suosittelemme solariumkuuria etenkin aurinkolomailijoille, jotta palamisen riski pienenee. Maltillisesti hankittu suoja toimii paremmin ja rusketuksesta tulee sekä kauniimpi että kestävämpi, joten aloitathan valmistautumisen hyvissä ajoin.

Kuuri aloitetaan omalle ihotyypille annettujen ohjeiden mukaan. Kun solariumissa käy pari kertaa viikossa 3–4 viikon ajan, vastaa saavutettu suoja aurinkokerrointa 4-8. Hyvin vaaleaihoisille (ihotyyppi I) ei suositella auringonottoa ilman ihotautilääkärin konsultointia.

Kuinka usein voi käydä solariumissa?

Aurinkoa ja solariumia tulisi aina käyttää maltillisesti, oma ihotyyppi huomioiden. Palamista tulisi aina välttää, sillä tutkimusten mukaan suurin riskitekijä on juuri ihon palaminen. Niiden, joilla on ihotyyppi I, tulisi välttää suoraa auringonpaistetta ja solariumia kokonaan.

Kansainväliset asiantuntijat suosittelevat 4-5 kymmenen kerran solariumkuuria vuodessa sen lisäksi, että oleskelet normaalisti ulkoilmassa ja vietät aurinkolomaa kerran vuodessa. Säteilyturvakomitean mukaan auringonottokertojen (auringossa ja solariumissa) tulisi rajoittua 50 kertaan vuodessa. Suomessa Säteilyturvakeskus suosittelee korkeintaan 10 solariumkäyntiä vuodessa.

Kuinka usein solariumissa voi käydä?

Suosittelemme solariumkäyntiä joka toinen päivä. Jos olet kiireessä ennen aurinkolomaa, voit käydä myös joka päivä, mikäli edustat ihotyyppiä III.

Haalistuuko tatuointi solariumissa?

Solarium ei nopeuta tatuoinnin haalistumista. Vihreä tai punainen väri saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita, joten tatuointi kannattaa suojata solariumin aikana.

Voiko solariumissa käydä, jos on suonikohjuja?

Suonikohjut eivät ole este solariumin käytölle. Voit laittaa rullalle käärityn pyyhkeen nilkkojen tueksi.

Voivatko ikäihmiset käyttää solariumia?

Ikä ei ole este, kunhan noudatat ohjeita ja olet erityisen tarkkana lääkelistan suhteen. Oikein käytettynä solarium tekee hyvää ja auttaa usein esim. reuma- ja lihassärkyyn.

Voiko solariumissa käydä, jos on raskaana?

Normaalin raskauden aikana voi ottaa normaalisti aurinkoa ja käydä solariumissa. Raskaana olevat naiset tuottavat kuitenkin hormoneja, jotka aktivoivat pigmentin kehitystä. Seuraa siis ihosi ruskettumista ja vähennä auringonottoa, jos huomaat häiritseviä pigmenttiläiskiä.

Voiko solariumin käytöstä olla haittaa?

Ohjeiden mukaisesta solariumin käytöstä ei ole mitään haittaa. Sekä solariumissa että auringossa saatu äkillinen, voimakas ja pitkäaikainen UV-säteily, jonka seurauksena iho palaa, on haitallinen. Siksi solariumin käytöstä on selkeät ohjeet ja aikarajoitukset jokaiselle ihotyypille. Aurinkoa ottaessa voi olla hankalaa arvioida sopivaa auringonottoaikaa, jolloin solarium on turvallisempi ruskettumiskeino.

Voiko solariumin käytöstä olla hyötyä?

Valo kiihdyttää ihon toimintoja niin, että iho paksuuntuu ja kiinteytyy, joustosäikeet vahvistuvat ja iho tuntuu kimmoisalta. Valo kuivattaa ihoa, rauhoittaa ihon tulehduksia ja tappaa bakteereja. Valo on hyvä ihon yleishoito edellyttäen, että sitä käytetään ohjeiden mukaan. Liiallinen auringonotto näkyy mm. ihon ennenaikaisena vanhenemisena. Vältä siis liikaa aurinkoa, mutta hyödynnä sitä sopivissa määrin!

Myönteisiin vaikutuksiin kuuluu lisäksi elimistön vilkastunut D-vitamiinituotanto, lihasjännityksen laukeaminen ja reumaattisen säryn helpottaminen. Auringonotolla saattaa olla suotuisia vaikutuksia korkeaan verenpaineeseen ja kolesteroliarvoihin. Monien mielestä solariumkäynnillä on myös rentouttava vaikutus, joka lisää energiaa – ja sitä me "Pohjolan pimeydessä" elävät todella tarvitsemme!

Miten rusketus syntyy?

Ruskettuminen, eli pigmentoituminen on kaksivaiheinen tapahtuma. Ihon tyvisolukerroksen soluista noin 10% on ns. pigmenttisoluja, joissa on valmiina värittömiä pigmentin esiasteita. Kun ultraviolettivalo tavoittaa nämä solut, värjäytyvät ne nopeasti ruskeiksi. UV-valon vaikutuksesta pigmenttisolut lisääntyvät ja kasvavat. Niiden sisällä myös ns. pigmenttikantajat lisääntyvät ja kasvavat sekä niiden pigmenttimäärä kasvaa. Lopulta ruskeat pigmenttikantajat siirtyvät ylöspäin ihon pintaan, jolloin rusketus näkyy yhä voimakkaammin.

Solariumlaitteissa UVA-valo on voimakkaampi ja UVB-valo heikompi kuin auringonvalossa. UVA-valo antaa nopean, mutta myös nopeammin vaalenevan värin. Kestävän rusketuksen aikaansaa UVB-valo, jota tulee nauttia pieninä annoksina kerrallaan. UVB-valon ansiosta ihon oma suojautumisprosessikin käynnistyy.

Miten arvioin säteilymäärää vuositasolla?

Suosituksissa yhteenlaskettu auringonottoaika ilmaistaan MEDeissä. Suomessa henkilö, jolla on ihotyyppi III, kerryttää solariumlaitteessa yhden MEDin 11 minuutissa.

Suomessa altistutaan vuositasolla melko vähäiselle MED-määrälle ulkona, jolloin solariumille jää turvallista käyttöaikaa. The Dutch Cancer Societyn mukaan henkilö voi vuositasolla turvallisesti altistua 100 MEDille, josta noin puolet solariumissa. Suomessa Säteilyturvakeskus ilmoittaa vastaavaksi luvuksi 75 MEDiä.

Mainittujen esimerkkien pohjalta suomalainen ihotyyppi III voisi käydä solariumissa täysin turvallisin mielin noin 30 kertaa vuodessa, eli 3 x 10 kertaa, kun yksi käynti kestää 15 min. Säteilyturvakeskuksen yleisohje on 10 kertaa vuodessa. Jokaisen tulee siis arvioida oman ihonsa sietokykyä ja ennen kaikkea varoa sitä, ettei iho pala.