19.1.15 - VAHVAA AMMATTITAITOA YLI 50 VUODEN KOKEMUKSELLA

19.1.2015
Maiju

Kuulostiko mahtipontiselta?

- Todellakin, mutta jos jaksat lukea tämän, pystyn avaamaan tuon luvun pienempiin yksiköihin.

Yllä oleva luku on minun ja veljeni Toman (Tom virallisemmin. Toimimme yhdessä yrittäjinä Piukoissa Paikoissa.) yhteenlasketut treenivuodet punttien parissa. Niitä meillä on tänä vuonna takana 27 ja 26 (yhteensä siis 53). Sitä ennen on hiihdetty ja pelattu pesistä, futista ja jääkiekkoa, uitu ja pyöräilty niin kauan kun on osattu liikkua, eli lähes 80 vuotta – yhteensä siis.

Mitä tulee sitten ohjauskokemukseemme kuntosalilla, niin TÄNÄÄN (19.1.2015) meillä on sitä takana tasan 38 vuotta - jälleen yhteensä, 19 vuotta kummallakin, sillä eihän me nyt 2-3 vuotiaina olla kuntosaliohjaajiksi ruvettu... ;)

Kokemusta on siis lähes 20 vuoden ajalta (19 on siis se tarkka luku ;) ) ja sinä aikana ollaan saatu YKSILÖTASOLLA liikuttaa normaalipainoisia, ylipainoisia, alipainoisia, anoreetikkoja, ortoreetikkoja, bulimikkoja (myös joitakin baarimikkoja – konttorirottia unohtamatta... ;) ). On ollut mahdollisuus treenauttaa ja auttaa ruokavalioasioissa sekasyöjiä, vegaaneja, kasvissyöjiä, lihansyöjiä, karppaajia, keliakikkoja, diabeetikkoja, allergikkoja, kilpirauhasongelmaisia (liika- tai vajaatoimintaisia), laktoosi-intoleratikkoja (ja toisikkoja ;) ) – muutamia mainitakseni.

Yksilöllisiä treeniohjelmia on väsätty paitsi edellä mainituille, myös selkäydinvammaisille, polvi-, niska- hartia- ja lonkkavikaisille. On huomioitu kipeät kantapäät (luupiikit ja muut), jäätyneet olkapäät, kiertäjäkalvosinvauriot, golf- ja tenniskyynärpäät, hiirikädet ja hyppääjän polvet, unohtamatta jännetuppia. Asiakkainamme on ollut mm. nivelvaivaisia ja –reumaisia, fibromyalgisia, autoimmunisairaita ja muita kuntoutujia. On räätälöity ohjelmia paitsi jäykistyneet tai jäykistetyt selät, myös pullistuneet, luiskahtaneet ja madaltuneet nikamat huomioiden (joskus jopa täysin selkärangattomille tyypeille... ;) ).

Henkilökohtaisiin treeniohjelmiin on laadittu aloittelijan treeniä, peruskuntotreeniä, pakkotoistoja, pyramidi- ja pudotussarjoja, giantteja ja negatiivisia toistoja... Sarjat ovat olleet myös pitkiä, lyhyitä, ykkösiä, vitosia, kaseja ja satasia – sekä kaikkea siltä väliltä, ohjelman saajan lähtökohtiin ja yksilöllisiin, henkilökohtaisiin tavoitteisiin aseteltuna. Omia treeniohjelmia on laadittu myös jalkapalloilijoille, keilaajille, jääkiekkoilijoille, golffareille, tanssijoille, suunnistajille, pesäpalloilijoille, ratsastajille – KUNTOLIIKKUJIA  ja ”fitnessmimmejä” unohtamatta (noin niinkun muutamia esimerkkejä mainitakseni. Ja sori  tiimimme tytöt, että yhdistin fitness -lajit yhden "termin" alle ;) ). Olemme saaneet myös ylläpitää englanninkielen taitoamme ulkomaalaisten treenaajien avustuksella, eli treeniohjelmia ja -ohjauksia on toteutettu myös heidän yksilölliset tarpeensa huomioiden.

Treenautettavamme ovat olleet pääasiassa naisia – seniori-ikäisiä, teini-ikäisiä, keski-ikäisiä. On ollut kotirouvia, ruuhkavuosia viettäviä, eläkeläisiä, yh-äitejä, sekä eronneita, karanneita, petettyjä ja pettäjiä. Mukaan on mahtunut ulospäin suuntautuneita, sisäänpäin kääntyneitä, myöhäisheränneitä ja aamuvirkkuja – ”salin viimeisiä”   unohtamatta ;) Meillä on ollut ilo työskennellä optimistien, pessimistien ja joskus myös opportunistien kanssa ja onpahan mukaan mahtunut myös muutama narsisti... Eli mentaalipuolenkin valmennuskokemusta on kartutettu (tosin virallista ”tutkintoa” tästä emme ole suorittaneet). Mutta kuten eräs koulutajamme on joskus todennut IHMINEN ON PSYKOFYYSINEN KOKONAISUUS - et voi hoitaa kroppaa, hoitamatta myös mieltä. Olemmekin saaneet tutustua moneen asiakkaaseemme ja jakaa heidän kanssaan ilot, surut ja muut elämänvaiheet. Osa salimme asiakkaista onkin jakanut kaikki nämä kuluneet vuodet kanssamme - treenaten! 

Yhdessä olemme nähneet ajan ennen cardiotreeniä (silloin siitä puhuttiin aerobisena treeninä sisätiloissa... XD ) – salieilla yksi kuntopyörä (yleensä Tunturi) ja sekin lähinnä ”rekvisiittana”. Ollaan oltu aloittamassa spinningbuumia, hommattu pace –laitteet, jumppapallot ja mitä näitä nyt on, ja nähty jopa slide-jumpan ensituleminen (nyt sitä markkinoidaankin eri nimellä :) ).

Treeniasut on todistettu (ja kokeiltu) 90-luvun epämukavista striingjumppapuku-pyöräilyshortsi/trikoo –yhdistelmistä (luonnollisesti Toma skippasi nämä kokeilut ;) ), Platinum –salimuodi, Tienda -verkkareiden ja vyötärölaukkujen aikakaudelta , tämän päivän teknisiin ja superhengittäviin treenivaatteisiin, jotka lähes treenaavat puolestasi.

Ruokavaliopuolella on ollut mielenkiintoista työskennellä niin kaalisoppakuurilaisten, luolamiesdiettiläisten, Atkinssien, Zonejen ja muiden ruoka-aineita rajoittavien diettiläisten kanssa.  Koettu yhdessä lisäravinnemarkkinoiden ja –tuotteiden kehitys Hartsportin lipityksestä tämän päivän palautus-ateriankorvike-superfood –hifistelyyn asti.

Monenkirjavaa on siis kokemuksemme – kuin myös asiakaskuntamme, eli  MEILLÄ TOMAN KANSSA ON SIIS AMMATTITAITOISTA OSAAMISTA JA KOKEMUSTA TAVALLISISTA TREENAAJISTA (yksilö- ja ryhmävalmennuksen puitteissa), ERILAISTEN LÄHTÖKOHTIEN MARINOIMANA :)

NÖYRÄ KIITOS KAIKILLE NIILLE, JOITA OLEMME NÄINÄ 19 VUOTENA (38 siis yhteensä ;) ) SAANEET LIIKUTTAA JA JOTKA OMALTA OSALTAAN OVAT LIIKUTTANEET MEITÄ TÄHÄN ETAPPIIN. KIITOS KUULUU MYÖS TUKIJOUKOILLEMME, ELI PERHEILLEMME JA TYÖNTEKIJÖILLEMME, JOITA ILMAN EMME MYÖSKÄÄN OLISI TÄSSÄ. Meillä on ilo työskennellä monitaiturien kanssa ja olemme saaneet hyödyntää heidänkin ammattitaitoaan työssämme. Matka kanssanne on ollut vähintäänkin mielenkiintoinen ja opettava. Toivottavasti saamme jatkaa kokemuksen kartuttamista kohti seuraavaa virstanpylvästä.

Juhlistamme tätä vuosipäivää tekemällä työtämme – normaalisti, kanssanne Piukoissa Paikoissa.

HUPS! Unohdin ihan mainita että virallista (tutkinnosta asti olevaa) Personal Training –kokemusta meillä tulee tänä vuonna täyteen 20 vuotta (10 kummallekin, jos tämänkin luvun haluaa ”avata”).

- Maiju (meidän molempien puolesta ;) )

Piti laittaa tähän kuva meistä 19 vuotta sitten salillamme, mutta olen hukannut sen lehtileikkeen missä ko. kuva oli. Siksi laitan kuvan salistamme tuolta ajalta (pahoittelen rakeista kuvaa, se on aikakaudelta ennen digikameroita ja skannattuna versiona tässä) ja ylhäällä on kuva meistä 19 päivää sitten (kännykkäkameralla napattuna).